Vědci z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně umí rozeznat podle fluorescenčního záznamu na první pohled stejné vzorky potravin či léčiv. Díky tomu poznají, zda například při výrobě džusu nedošlo ke změně technologického postupu, odhalí pančování vína nebo původ drog.
Jak informuje tisková zpráva univerzity, výsledky jejich výzkumu mohou proto v budoucnu pomoci také kriminalistům. Tento nový postup má před sebou široké uplatnění, říká vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU Lukáš Nejdl.
Technologie je postavená na jednoduchém principu, kterému se říká spektrální charakteristika vzorku. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme tak celou řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podle spektrální charakteristiky možné říct, z čeho vznikl. Ať už se jedná třeba o odrůdu vína nebo druh džusu," popisuje Nejdl. Prosvítit je možné prakticky jakýkoliv kapalný vzorek. Může se tedy jednat o biologický vzorek, pesticid, potravinu, klinický vzorek, jako je moč, sérum, plazma, krev nebo léčivo včetně drog.
„Jednotlivé vzorky testujeme a snažíme se najít uplatnění v praxi. Hledáme také partnery v komerční i veřejné sféře," uvedl Nejdl. Jeho tým je zatím nejdál při testech na vínech, konkrétně analyzuje bílé odrůdy. Stačí kapka běžně prodávaného bílého vína a „UV-otisk-prstu" identifikovat víno porovnáním s databází. Podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU Mojmíra Baroně nová metoda může výrazně pomoci především v oblasti autentifikace vína, identifikace a fingerprintingu. „Obor čelí významným hrozbám v podobě falšování známých značek vín. Tato metoda by mohla jednoduše a levně určit zda jde o deklarované víno či ne. Doposud se žádná jednoduchá a spolehlivá metoda nevyužívá. Současně lze metodu využívat pro kontrolu výrobní kvality v podnicích. Vzorkováním výstupních produktů lze eliminovat odchylky v kvalitě. Hlavní výhodou je jednoduchost, rychlost a cena," uvedl Baroň.*