Teplo uspíšilo sklizeň jarní zeleniny o tři týdny, o úrodě letos rozhodne počasí
Nezvykle teplé jarní počasí letos zhruba o tři týdny uspíšilo sklizeň rané zeleniny. Farmáři už z polí odvážejí ředkvičky, bílý chřest, jarní cibulky, salát či pažitku. Na odhad letošní tuzemské úrody zeleniny je zatím velmi brzy, rozhodne další vývoj počasí. Uvedla to tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Zuzana Přibylová.
"Naši zelináři byli v polích už v polovině února, některé rané zeleniny se tak dostaly na pole až o tři týdny dříve," uvedla Přibylová. Letošní vývoj počasí zatím podle Přibylové výrazně vybočuje z normálu, takže každoroční riziko negativního dopadu počasí na produkci zeleniny je o to vyšší. "Pro letošní sklizeň bude zásadní vývoj počasí v následujících týdnech a měsících," upozornila Přibylová.
Rekordně teplé počasí
Jaro je letos ve znamení velmi vysokých teplot. Rekordně teplé počasí vyvrcholilo v neděli 7. dubna, kdy nastal v Česku první tropický den s teplotami přes 30 stupňů Celsia. Teplé počasí panovalo i v pondělí a úterý. Podle dlouhodobého výhledu se mají i dubnové teploty pohybovat nad průměrem, navážou tak na extrémně teplý únor i velmi teplý březen, přičemž množství srážek má být spíše nižší či průměrné.
Produkce zeleniny
Letošní produkci zelinářů tak může ohrozit dlouhotrvající sucho, jehož riziko se kvůli teplému jarnímu počasí a úbytku srážek podle odborníků zvýšilo. "Většina ploch zeleniny je pod závlahou, nebo alespoň v nejcitlivějším období. Nicméně období extrémního sucha je spojeno většinou s výskytem vysokých teplot, proti kterým rostliny chránit neumíme," podotkla Přibylová. Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219 510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11 015 hektarů, o rok dříve zabírala 11 303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12 066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost. Obchodním řetězcům farmáři dodávají zhruba 75 produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!