Zemědělské družstvo Maleč, které patří mezi tradiční české pěstitele kmínu, letos toto koření sklidilo ze 75 hektarů polí. Sucho urychlilo zrání kmínu o víc než týden. Je drobnější, ale výnosy jsou dobré, řekl agronom Josef Lihnart, který je zároveň předsedou spolku Český kmín sdružujícího pěstitele. Kmín se ale většinou pěstuje jako dvouletá plodina a chybějící vláha je znát na stavu mladých porostů vysetých zjara.
Dopad sucha na letošní sklizeň nebyl podle Linharta tak velký i díky tomu, že starší rostliny kmínu mají silný kořen. "Výnosy byly lepší průměr," zhodnotil. Z hektaru družstvo sklidilo něco přes tunu kmínu. Dosoušet ho nebylo potřeba, což se jinak musí provádět šetrně s ohledem na ceněné silice, tedy éterické látky zajišťující typickou chuť a vůni tohoto koření.
Výsledky testování obsahu silic z letošní sklizně ještě družstvo nemá. Linhart si je jistý tím, že bude vyšší než 2,8 procenta, což je jedno z důležitých kritérií pro používání chráněného označení původu Český kmín, které stejnojmenné sdružení získalo v Bruselu v roce 2008. Uspělo díky tomu, že se mu podařilo prokázat vysokou kvalitu domácí produkce. Před rokem obsah silic u kmínu z Malče převyšoval čtyři procenta.
U čerstvě sklizeného kmínu teď přijde na řadu čištění od zbytků stonků. V Malči kromě čističek se síty používají novou technologii vybavenou mikrokamerami a vzduchovými tryskami. Čištění kmínu družstvo zajišťuje i pro okolní pěstitele. Do jeho hal už je voňavého koření svezeno okolo 200 tun.*