Zemědělci přinášejí našim obyvatelům to, co potřebují, a to vlastní potraviny. Ne ty, co vozíme tisíce kilometrů. Uvedl to prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek na tradičním setkání zemědělců a potravinářů v areálu Želivského kláštera, které uspořádala Agrární komora ve spolupráci se společností Agrotom marketing. Jandejsek poděkoval zejména těm zemědělcům, kteří se zabývají jak rostlinnou, tak živočišnou výrobou.
V rámci tradičního setkáním kterého se účastní představitelé kraje i zástupci Senátu a další osobnosti, a je zpestřeno koncertem, se návštěvníci mohli seznámit s držiteli značky Regionální potravina Kraje Vysočina. Tato značka se uděluje od roku 2010. Dosud bylo oceněno celkem 410 oceněných produktů od 314 výrobců.
U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu. Produkt zároveň musí být vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu.