13.12.2021 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Třeboňští rybáři kupují kvůli suchu dmychadla

Kvůli suchu a horkému letnímu počasí posledních let kupuje Rybářství Třeboň postupně dmychadla, která okysličují vodu. Zatím jich má deset, na různých sádkách. Firma je používá hlavně v létě, ale i při podzimních výlovech. Díky dmychadlům mají ryby i lepší podmínky. Uvedl to vedoucí technik chovu ryb třeboňského rybářství Zdeněk Eisert.

"V posledních letech byly problémy s vodou. Na sádky bereme vodu z rybníka, a pokud je nedostatek kyslíku, jsou různé metody. Buď se může dát na sádky aerační technika, ale každý aerátor má kolem jednoho kilowattu, dávají se většinou dva, máme přes 30 sádek, tak cena energií pak letí. Nebo se může přidat voda z rybníka, ale to jenom, pokud je určité nasycení kyslíkem. Když tam v letních měsících není, tak si tím nepomůžeme. Proto jsme přešli na dmychadla, která ženou kyslík do vody, osvědčila se," řekl Eisert. Firma pořizuje dmychadla postupně. Jedno vyjde včetně rozvodů na půl milionu korun. Na svých největších sádkách v Třeboni, jež pojmou až 7000 metráků ryb, má tři. Dalšími vybavila sádky v Chlumu u Třeboně, v Lomnici nad Lužicí, Mladé Vožici a Soběslavi. Než začali rybáři dmychadla používat víc, nasazovali aerátory. Mají jich asi padesát, jsou ale energeticky náročné a lidé jim je občas kradou. Součástí dmychadel jsou čtyřmetrové hadice, jež ve vodě vytvářejí malé bubliny. Dmychadla se používají nejvíc v létě, třeba při odchytech ryb, když není rybník vypuštěný a voda je hodně teplá. "Když potřebujeme, aby ryba rychle vytrávila, tak bublinky jsou úžasné v tom, že ryba do nich najíždí, čistí si žaberní aparát. Bublinky nám zhruba o polovinu snížily ztráty a úhyny na sádkách, hlavně v létě," popsal Eisert. Rybářství pořídilo i tři menší dmychadla. Zapojilo je i při podzimních výlovech velkých rybníků, kdy se může stát, že v síti je hodně ryb namačkaných. Přes léto, kdy je ve vodě méně kyslíku, ho tam malá přenosná dmychadla dokážou dodat až přes 3,5 miligramu za hodinu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down