Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala přes 15 000 restaurací, hospod či barů. Třetina podniků porušila právní předpisy. Společné stravování, které může SZPI kontrolovat od začátku loňského roku, se rázem stalo nejproblematičtějším sektorem. Uvedl to ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora na tiskové konferenci na brněnském veletrhu Salima. Provozovatelům podle něj často chybí nejen právní povědomí, ale jakékoliv povědomí o hygieně a bezpečném provozu. Řada restaurací je skutečným rizikem pro zákazníky, řekl.
Mezi nejčastější problémy patří zanedbaný úklid, plesnivé sklady a chladicí zařízení, výskyt hmyzu či hlodavců, chybějící přívod teplé vody či hromadění odpadů ve skladech. Často provozovatelé namítají, že jsou pouze v nájmu a nemohou investovat, ale je jejich právní povinností mít prostory hygienicky vyhovující, řekl Pokora.
Podle něj SZPI posílila počty inspektorů i právníků. Kontrolu hygieny provozu udělali inspektoři v 9556 případech a i zde se vyskytl problém ve třetině podniků.
Letos hodlá inspekce v kontrolách pokračovat se stejnou intenzitou. Má podle Pokory slíbeno od ministerstva zemědělství, že budou mít více pracovníků. Navíc tento sektor má zjevně co nabídnout, takže budeme v kontrolách pokračovat, než se v restauracích uklidí. Přímo na místě inspekce zavřela 144 provozů.*