České mlékárenské podniky Povltavské mlékárny ze Sedlčan, TPK z Hodonína a Pribina z Přibyslavi vystupují od letošního roku pod jednotným názvem Savencia. Nový název zvolila francouzská skupina Bongrain, do níž všechny tři podniky již patřily. Značky potravin, které se ve třech českých závodech vyrábějí, zůstanou na trhu, uvedla společnost v tiskové zprávě.
Jedná se například o sýry Lučina, Sedlčanský, Král sýrů, Pribináček či Apetito. Součástí skupiny jsou i slovenské mlékárny, které vyrábí potraviny pod značkou Liptov. "Z původních pěti právnických osob jsme postupně vytvořili dvě, jednu pro Českou republiku a jednu pro Slovensko," uvedl generální ředitel pro český a slovenský trh Miroslav Maňásek. Změna názvu má podpořit mezinárodní viditelnost firmy, bude se všude jmenovat stejně. Zákazníci mají změnu zaznamenat pouze na obale v informacích pro spotřebitele, všechny potraviny vyrobené v Sedlčanech, Přibyslavi či Hodoníně totiž ponesou jméno téhož výrobce. Společnost Bongrain, předchůdce Savencie, začala podnikat na českém trhu už v roce 1993, kdy vstoupila majetkově do Pribiny a do konce 90. let totéž učinila u dalších dvou firem.*