Produkce tržních ryb v ČR činila loni asi 19 500 tun, což bylo ve srovnání s rokem 1999 zhruba o šest procent více. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl správní ředitel Rybářského sdružení ČR Václav Šilhavý s tím, že exportováno bylo 9600 tun ryb.
Export ryb byl meziročně vyšší téměř o čtvrtinu. Na náš trh loni směřovalo 8000 tun živých ryb a kolem 2000 tun bylo zpracováno do výrobků z rybího masa. Prodej ryb je v ČR stále soustředěn do vánočního období, kdy se prodá 60 procent z jeho celkového objemu.
Z hlediska sortimentu se na celkové naší produkci ryb podílí kapr 87 procenty, pět procent tvoří lososovité ryby, čtyři procenta býložravé ryby, dvě procenta lín a po jenom procentu dravé ryby a ostatní druhy.
Roční spotřeba všech ryb u nás činí 5,2 kilogramu na osobu, což je třikrát méně než například ve Francii či Německu. Na sladkovodní ryby z toho však připadá jen necelý jeden kilogram. Šilhavý řekl, že největším problémem rybářských podniků byl loni meziroční pokles průměrné realizační ceny o deset procent, který může mít za následek utlumení investic. V prosinci loňského roku činila průměrná cena na tuzemském trhu 47 korun a u exportu 36 korun.