Udržitelnost produkce potravin začíná na statku

Přibližně 50 procent oxidu uhličitého (CO2) vzniká éterickou fermentací, sedm procent z energie dopravy, sedm procent ze spotřebovaných hnojiv, šest procent z krmiv a 30 procent nakládání s chlévskou mrvou. uvedl to na webináři, zabývajícím se udržitelností výroby potravin viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Pavel Mikoška.

Podle něj však již existují takové technologie a znalosti, které mohou snížit produkci skleníkových plynů z primární zemědělské produkce. Je ale potřeba s nimi efektivně pracovat. Například některé doplňkové látky v krmivech mohou snížit emise z éterické fermentace až o 30 procent. „Není to však zadarmo a je potřeba investovat nějaké prostředky,“ upozornil. Podle Mikošky obchodní společnosti musí začít spolupracovat s dodavateli. „Celková uhlíková stopa je 96 procent z dodavatelského řetězce, čtyři procenta z našeho provozu a cílem je snížit uhlíkovou stopu z vlastního provozu o 50 procent a u našich dodavatelů je cílem snížit uhlíkovou stopu o 15 procent,“ sdělil s odkazem na společnost Albert, kterou také zastupuje. Produkce oxidu uhličitého je zásadní záležitostí, která se celosvětově vyhodnocuje. Podle Mikošky jsou však na ni různé pohledy. Jednak jde o produkci CO2 na obyvatele. Druhý pohled je absolutní produkce CO2, kde se hodnocení provádí na základě množství tun CO2, které vygenerují jednotlivé země, vysvětlil. Zásadní přitom podle něj je zorientovat se ve způsobu hodnocení uhlíkové stopy produkce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down