Orgány státního veterinárního dozoru mají za úkol sledovat zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu, zdraví hospodářských zvířat a dodržování zásad welfare při chovu, přepravě, popřípadě prodeji. Dále má za cíl poskytovat chovatelům i zpracovatelům a ostatním podnikatelům se zvířaty a živočišnými produkty účinnou pomoc, připomněl mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Úkol veterinárního dozoru podle Dubna vyjádřil výstižně i ministr zemědělství Petr Gandalovič: „Smyslem státního veterinárního dozoru není hledat různé obezličky v předpisech, ale zajišťovat to, aby spotřebitelé dostávali na stůl nezávadné potraviny, aby zvířata chovaná a porážená nebyla týrána a abychom podnikatelům neházeli klacky pod nohy“.
Duben také uvedl, že plně v souladu se stanoviskem Státní veterinární správy ČR bylo i sdělení ministerstva zemědělství, které se týkalo usmrcování kaprů. Podle něho prodejci obdrží veškeré informace o povinnostech souvisejících s usmrcováním ryb na místně příslušné krajské veterinární správě. Ke stánkovému sezónnímu prodeji ryb nepotřebují žádné speciální školení nebo osvědčení. Dodržování povinností prodejce vyplývá z veterinární legislativy a ze zákona na ochranu zvířat proti týrání.