Evropská unie chce povolit pěstování nového typu geneticky modifikované kukuřice. Bude to první schválení geneticky modifikované plodiny za více než deset let. Vyplývá to z předběžného návrhu Evropské komise.
Návrh vznikl poté, co druhý nejvyšší evropský soud minulý měsíc obvinil Evropskou komisi, že zdlouhavě prodlužuje schvalovací proces u kukuřice odolné vůči hmyzu, kterou vyvinuly společně firmy DuPont a Dow Chemical.
Komise by měla podle agenturních zpráv poslat návrh ke schválení nové kukuřice ministrům Evropské unie příští týden. I kdyby jednotlivé země návrh neschválily, což se očekává, má Evropská komise pravomoc do konce roku pěstování schválit.
O pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin není v Evropě příliš velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl. Přestože není pravděpodobné, že by se nová plodina někdy v Evropě začala hojně pěstovat, postaví se určitě proti návrhu na schválení množství ekologických aktivistů, skeptických konzumentů i některé vlády Evropské unie.
Žádost o schválení pěstování nové kukuřice, která se mimo Evropu prodává pod jménem Herculex, byla poprvé předložena v roce 2001. Řada hodnocení bezpečnosti vypracovaných v reakci na námitky některých zemí ale celý proces zpozdila o více než deset let. Minulý měsíc soud donutil Evropskou komisi jednat. Podle legislativy EU je nyní řada ve schvalovacím procesu na ministrech Evropské unie. Proti schválení se ale zřejmě postaví vlády některých zemí, jako jsou Francie, Rakouska a Polska. Podpořit by ho mohly Británie, Španělsko a Švédsko.
V Evropské unii se nyní pěstuje pouze kukuřice odolná vůči hmyzu vyvinutá firmou Monsanto, která byla schválená v roce 1998. Pěstuje se na rozloze zhruba 100 000 hektarů, a to hlavně ve Španělsku, dále v Portugalsku, České republice, Rumunsku a na Slovensku. V sedmi zemích EU je pěstování zakázáno. Jsou to Rakousko, Bulharsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie a Lucembursko.
Geneticky modifikované plodiny se pěstují hlavně v Severní a Jižní Americe a části Asie. Loni se tyto plodiny pěstovaly po celém světě na ploše 170 milionů hektarů.