31.10.2007 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Usmrcovat kapra nemusí jen řezník

Při sezónním stánkovém prodeji kaprů nemusí rybu usmrcovat pouze řezník, popřípadě osoba způsobilá, která je v oboru vyučená, poučená a proškolená. Veterinární legislativa se vztahuje na hospodářská zvířata, která se porážejí na jatkách, kde je smí porážet jen osoba způsobilá, uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Upřesnil, že podmínky pro prodej i usmrcování ryb stanoví veterinární legislativa, zejména pak zákon na ochranu zvířat proti týrání. Jak jsou tato ustanovení plněna, kontrolují inspektoři krajských veterinárních správ, popřípadě Městské veterinární správy v Praze. Kultura prodeje ryb a i hygienická úroveň prodeje je ale rok od roku znatelně lepší, potvrdil Duben.
Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, tedy osoby, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí mít zdravotní průkaz a ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice), dále patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání, dodal Duben. Předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru jsou také doklady o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down