V poslední době se do popředí zájmu veřejnosti stále více dostávala problematika rozrůstajícího se černého trhu s vínem. O možnostech jeho omezení se také již mnohokrát diskutovalo na různých úrovních. Určitou vlnu nevole pak rozbouřila informace, že ministerstvo zemědělství uvažuje o zákazu prodeje sudového vína. Hned se proti tomu ohradila Unie malých a středních podniků ČR s tím, že případný zákaz by poškodil stovky drobných živnostníků, nepřinesl nic pozitivního a mohl by významně otřást fungováním a existencí vinoték, kde jsou sudová vína nejčastěji k dostání.
Ministerstvo zemědělství však hovořilo o několika variantách. První z možností, o níž uvažovalo, počítala s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u producenta, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou byl prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat a třetí má být posílení kontrol. Svaz vinařů měl údajně připraven dokonce návrh více než dvou desítek opatření, která by černý trh měla omezit. Minulý týden, kdy u takzvaného kulatého stolu na ministerstvu zemědělství diskutovaly o daném problému všechny dotčené strany, zvítězil určitý kompromis mezi všemi uvažovanými variantami. Vlastně v konečném návrhu se objevily svým způsobem všechny tři, s nimiž pracovalo ministerstvo. Víno ze zahraničí se bude moci vozit ve spotřebitelském balení a tuzemští producenti budou moci svoje vína prodávat ve vlastních sklepech, nebo i smluvních vinotékách, avšak za zvýšené kontroly státních orgánů. Pokud se totiž tento ušlechtilý nápoj vozil v sudech, nebyl prvotní producent ani dohledatelný. Jestliže Státní zemědělská a potravinářská inspekce zachytila závadné víno, často stála před téměř neřešitelnou situací, kdo je vlastně tím viníkem. Ten by měl být nově jasně identifikovatelný. Výsledkem společného jednání byl krok, který může přispět k vyřešení problémům s falšovanými víny a těžko dohledatelným původem dovozů vín ze zahraničí, i když zcela eliminovat tyto potíže zřejmě nebude.*