V červenci hasiči zasahovali u 186 zemědělských požárů
Letos v červenci zatím hasiči zasahovali u 186 požárů vzniklých v zemědělství, od začátku roku jich bylo 621. Loni z celkových 1968 požárů v zemědělství vznikla v červenci téměř třetina. Informaci o požárech k 28. červenci poskytlo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (GŘ HZS). Vyšší počet požárů v letních měsících způsobuje podle hasičů sklizeň, lze jim ale předejít pravidelnými kontrolami. Srovnání zemědělských požárů při letošních žních s loňským rokem budou mít hasiči až v září po sklizni všech plodin, počet požárů totiž výrazně ovlivní počasí v srpnu.
Největší nebezpečí zemědělských požárů hrozí při sklizni
"Riziko zemědělských požárů jde ruku v ruce se zemědělskými pracemi a skladováním materiálů, největší nebezpečí hrozí v době sklizní, a samozřejmě ho zásadně ovlivňuje také počasí, zejména horko a sucho," řekla mluvčí GŘ HZS Klára Ochmanová. Tvůrci projektu Intersucho na síti X 28. července uvedli, že letošní léto je na území Česka z pohledu výskytu půdního sucha doposud velice příznivé. Z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že země má před sebou týden s vysokými teplotami, často přesáhnou tropických 30 stupňů Celsia. Od čtvrtka se ale zatáhne a přijdou přeháňky, místy i bouřky. Mezi nejčastější příčiny zemědělských požárů patří podle Ochmanové vedle klimatických podmínek také neprokázaná zavinění, technické závady zemědělských strojů a nedbalost, například neopatrná manipulace s otevřeným ohněm v blízkosti hořlavých materiálů. Zemědělským požárům se ale dá podle hasičů částečně předejít, zemědělci by měli například pravidelně kontrolovat uskladněné plodiny s vlhkostí vyšší než 16 procent. "Čím vlhčí píce je, tím vyšší je riziko požáru," vysvětlila mluvčí a dodala, že teplota obilnin a dalších sklizených plodin a píce by neměla stoupnout nad 65 stupňů Celsia. Pokud teplota stoupne, doporučuje Ochmanová okamžitě zavolat hasiče. "Přehřátou píci je totiž potřeba přeložit nebo vyskladnit, což jsou činnosti, které s sebou také nesou riziko vznícení, a je tedy lepší je provádět pod kontrolou jednotky požární ochrany," řekla Ochmanová. Nejvyšší riziko samovznícení hrozí podle hasičů u sena, ovsa a dalších obilnin, luštěnin, slámy či lnu. Nebezpečí je větší také při nerovnoměrném naskladnění a velkém objemu plodin. Požárům v zemědělství lze předejít také správnou údržbou zemědělské techniky. "Stroje se pohybují v rizikovém prostředí, a je proto nezbytné je udržovat čisté a v řádném technickém stavu. Na výfucích pracovních strojů by vždy měly být lapače jisker," uvedla mluvčí. Jiskra podle ní může zažehnout výbušnou směs, která vzniká smísením obilného prachu se vzduchem, a tím zapálit zralou úrodu. Škody způsobené zemědělskými požáry vloni dosáhly téměř 343 milionů korun a dva lidé při požárech přišli o život. Při letošních požárech hořely většinou zemědělské plochy, dopravní technika, zemědělské stroje a balíky slámy či další plodiny skladované venku.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!