V březnu bylo ve všech členských zemích na pokyn Evropské komise zahájeno plošné vyšetřování různých výrobků na přítomnost koňské DNA podle jednotné metodiky. České republice bylo stanoveno prozkoumat nejméně sto vzorků. Do dnešního dne veterinární inspektoři již odebrali 39 vzorků a dnes prokázali přítomnost koňské DNA. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
VKoňskou DNA prokázali u další šarže lasagne bolognese (č. 5817) od lucemburského výrobce ve Státním veterinárním ústavu v Praze, upřesnil mluvčí.
V rámci této Evropskou komisí vyhlášené a i financované akce se má podle Dubna v České republice odebrat pět vzorků koňského masa na přítomnost reziduí zakázaného léku fenylbutazonu. Zatím byly odebrány v ČR čtyři vzorky, které jsou nyní podrobovány analýze.
Jak uvedl Duben, v únoru odebrali inspektoři krajských veterinárních správ, na pokyn Státní veterinární správy v souladu se stanoviskem Ministerstva zemědělství, 61 vzorků k vyšetření. Koňská DNA byla prokázána dvakrát v lasagních bolognese od výrobce z Lucemburska (odebráno na Vysočině a v Moravskoslezském kraji), dvakrát v hovězím burgeru předsmaženém od polského výrobce (odebráno v Moravskoslezském kraji) a jednou v kuličkách z hovězího a vepřového masa, vyrobeno ve Švédsku (odebráno v Moravskoslezském kraji).
Zajímavé je, řekl Duben, že v burgeru a kuličkách bylo zřejmě 60 – 90 % koňského masa. Uvést přesnější hodnotu je velmi diskutabilní, neboť laboratorní vyšetření musí vzít v potaz metodu zpracování, pozměnění DNA při tepelném zpracování výrobku a celou řadu dalších faktorů.