19.11.2018 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V ČR chybí asi tisíce řezníků, obor absolvují desítky lidí ročně

V České republice chybí tisíce řezníků. Z učilišť jich v posledních letech vychází každý rok desítky, k uspokojení poptávky firem by to ale měly být aspoň stovky. Uvedl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Podle něj nyní masný průmysl v ČR poptává odhadem asi dva až pět tisíc pracovníků, a to většinou odborných. Analytik Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání uvedl, že obor řezník-uzenář absolvuje od roku 2009 každoročně necelá stovka lidí.

Zájem o obor není velký, podle poměru přihlášek a přijatých žáků v loňském roce je obor na 85. místě ze 114, uvedl Vojtěch. Nabídka míst jako ve všech učebních oborech převyšuje zájem žáků. Obor řezník-uzenář nabízí v současné době 23 škol. Loni do něj nastoupilo 128 učňů a vyšlo z něj 84 absolventů. Za posledních deset let se tyto počty zásadně nezměnily.

"Problémem tohoto oboru je i velký úbytek žáků po prvním ročníku, který dosahuje zhruba 20 procent, ve druhém ročníku je jen o málo menší," řekl Vojtěch. Podle něj jsou zřejmě mnozí mladí lidé dnes příliš citliví na to, aby se stali řezníky. Vliv na ně mohou mít například názory veganů a vegetariánů, kteří odmítají jíst maso a zdůvodňují to humánním přístupem ke zvířatům, domnívá se.

Podle Katiny bude zřejmě nedostatek odborně vzdělaných pracovníků do budoucna působit zásadní potíže celému masnému průmyslu v ČR, a to od živnostníků po velké společnosti, včetně dodavatelských firem. "Podle velmi hrubých odhadů masný průmysl v ČR nyní akutně poptává asi dva až pět tisíc pracovníků, většinu z nich na odborné pozice," uvedl. Zpracovatelé masa proto vnímají současné počty řezníků velmi vážně, dodal.

To, že jsou absolventi na trhu práce potřební, ukazuje i jejich nízká míra nezaměstnanosti. Letos v dubnu činila nezaměstnanost řezníků 2,4 procenta, zatímco třeba mezi pekaři to bylo 5,2 procenta a mezi výrobci potravin 5,1 procenta, sdělil analytik.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down