Po vstupu České republiky do Evropské unie budou moci zájemci dostat za stanovených podmínek dotace na zpracování révy jiným způsobem než na víno. V unii se totiž projevuje nadprodukce tohoto nápoje, proto se Brusel snaží směřovat hrozny k jinému využití. Nařízení, které upravuje opatření na trhu s vínem v souladu s předpisy EU, dnes schválila vláda.
Dotace tak mohou získat například výrobci vinné šťávy, hroznového moštu nebo výrobci destilátů z vína. V
tuzemsku se 99 procent sklizených hroznů zpracovává na víno, jehož spotřeba je kryta domácí produkcí asi z 40 procent. Výroba šťáv je minimální a zájem o podpory na tento účel ministerstvo zemědělství příliš nepředpokládá. Domácí producenti ale mohou dostat například příspěvek na použití hroznového koncentrátu z jižních evropských zemí na doslazování jakostních vín. Po přistoupení do unie již nebude možno rozšiřovat v tuzemsku plochy vinic. Vinaři budou moci žádat o podporu projektů na změnu odrůdové skladby vinohradů nebo jejich obnovu. Sklizeň hroznů se pohybuje zhruba kolem 55 tisíc tun ročně a tuizemská produkce vína činí kolem půl milionu hektolitrů.