Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 147 produktů od 51 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie pekařské a masné výrobky. Informují o tom webové stránky Státního zemědělského intervenčního fondu.
Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. K udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise devět výrobků z následujících kategorií:
Kategorie
Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Hadačova nožka
HADAČ a ZAPLETAL, s. r. o.
2. Masné výrobky trvanlivé
Rostěnický Divočák
ROSTĚNICE, a. s.
3. Sýry včetně tvarohu
Kozí tvarohové žervé Sedlák
Eva Sedláková
4. Mléčné výrobky ostatní
Horácké máslo
Mlékárna Olešnice, RMD
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
Kloboucký rohlík
Pekařství Křižák s. r. o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Hoblinka
Ing. Václav Labský
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
Višňové
VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a. s.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Patizonky
Horňácká farma s. r. o.
9. Ostatní
Pstruh duhový – uzený
S.M.K., a. s.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.*