V moštárně a pálenici na Liberecku začali s pěstitelským pálením

V moštárně a pálenici Stará dáma v Křižanech na Liberecku dnes začali jako první v Libereckém kraji s pěstitelským pálením. Před zahájením výroby dnes přijeli zařízení a přístroje pálenice zkontrolovat celníci. Zdejší provoz je jedním ze šesti v kraji, kde ovocné pálenky vyrábějí. Celní správa má na starost výběr spotřební daně z lihu, a proto musí kontrolovat, kolik se ho průběhu kampaně pálení vyrobí. Uvedl to mluvčí celníků v Libereckém kraji Martin Stočes.

"Před samotným spuštěním, které probíhá na základě ohlášení provozovatele, provádíme detailní kontrolu provozního zařízení, jestli někde nedošlo k porušení závěr, protože zařízení je celé zaplombované. Co je hlavní, provedeme kontrolu měřidla a jeho nastavení," doplnil Stočes. Stav měřidla, kterým musí projít všechen vypálený alkohol, celníci opakovaně kontrolují a na jeho základě pak vyměřují spotřební daň z alkoholu. Ta je u pěstitelského pálení nižší, provozovatel tak musí vést o každém zákazníkovi podrobnou evidenci, maximálně si každý může odvézt 30 litrů čistého lihu. Moštárna a pálenice Stará dáma funguje pod Ještědem už 19 let, poslední dva roky ji provozuje Martin Sysel. Ovoce pro pálení tu letos začali přijímat na začátku prázdnin, podnik totiž nabízí nejen vypálení přivezeného kvasu, ale také zpracování dovezeného čerstvého ovoce, které tu nechají v kontrolovaných podmínkách zkvasit a pak pro zákazníka vypálí. Ovoce by mělo být zralé, ale nikoli plesnivé či nahnilé. "Loni jsme začínali asi o 14 dní dříve, i ovoce hlavně peckovin bylo víc," doplnil provozovatel. Pálit se tu bude až do Vánoc. Pálení začíná letním ovocem, což jsou většinou třešně a višně. "Letos jsou i meruňky a broskve, méně se pálí ovoce, jako jeřabiny nebo rybíz," doplnil provozovatel křižanské pálenice. K dispozici má kotel na 300 litrů kvasu, minimálně je tak třeba k pálení dodat 150 litrů kvasu. Třeba u třešní to znamená jich nasbírat víc než 150 kilo, váží se i s peckami, odpeckovává se až hotový kvas, kdy je podle Sysla snazší odstředit pecky od dužniny a šťávy. Na podzim pak přijdou na řadu hrušky, jablka a jako poslední švestky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down