Veterinární inspektoři se v minulém týdnu nesetkali s mnoha problémy, na některé neodstatky prodejců však mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben upozornil.
Ve Středočeském kraji zjistili v obchodě v Černošicích čtrnáct dní prošlé zhruba tři kilogramy polosuchého salámu a klobás, v Jihomoravském kraji bylo přes kilogram játrového sýra, který měl více než týden po datu použitelnosti.
Na farmářském trhu v Hranicích (Olomoucký kraj) zjistili inspektoři krajské veterinární správy „příliš zahřáté sýry“ (25,5 °C), a to výrobce deklaroval skladovací teplotu 2–5 °C (maximálně 18 °C). U jiného prodejce, na stejném farmářském trhu, sýry při teplotě 26,2 °C, výrobce deklaroval 4–8 °C. Navíc tento prodejce nepředložil doklad o původu zboží. Dále pak, opět v Hranicích, nebalené masné výrobky, které měly na pultu 26 °C a ve vitríně 18,2 °C, přičemž výrobce uvádí 1–7 °C, sdělil Duben.
„Přehřáté“ sýry původem ze Slovenska nabízel prodejce i na farmářském trhu v Hostivicích (Středočeský kraj). Brynza vážená měla deklarováno na obale 8 °C a byla teplejší o více než 5 °C. A sýrová mísa proti uvedeným 6 °C měla více než o 16 °C.
V Pardubickém kraji inspektoři krajské veterinární správy prokázali u 241 kg myslivecké klobásy z Polska (PL 24790209 WE) nedeklarované drůbeží strojně oddělené maso.
Skladování a nabízení k prodeji při vyšších teplotách, než jak uvádí výrobce, je podle Dubna závažným nedostatkem. Při vyšších teplotách se velmi snadno rozmnoží bakterie, které způsobují kažení výrobku a mohou být také příčinou onemocnění lidí.
Všechny uvedené případy jsou v řešení, je zahájeno správní řízení o uložení pokuty a problematické výrobky je zakázáno uvádět do oběhu, dodal Duben.