V Plzeňském kraji začíná počtrnácté soutěž o značku Regionální potravina. Malí a střední zpracovatelé a farmáři se mohou se svými nejlepšími i originálními produkty přihlásit do 28. dubna. Hodnotitelská komise zasedne 10. května a poté budou následovat veřejné ochutnávky. Značka je pro spotřebitele zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin nebo českých surovin, pokud místní v regionu nejsou. Uvedla to krajská koordinátorka Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov.
Vítězové budou dekorováni na krajských dožínkách 9. září na Farmě Janko ve Vysoké Libyni na Plzeňsku.
Zájem o regionální produkty podle Hnojské trvale roste. "Zaznamenali jsme zvýšený zájem o připravované aktivity nejen ze strany spotřebitelů, ale i výrobců, kteří se po váhání naučili se značkou pracovat a využívat ji v propagaci své činnosti," uvedla. Potvrzuje to také Tomáš Popp, organizátor plzeňských farmářských trhů. Trhovci, kteří prodávají i v Praze, uvádějí, že v Plzni mají vyšší tržby.
Kromě prestižní značky národní kvality získají vítězové publicitu v regionálním tisku, rádiu, sociálních sítích a v televizních pořadech (Kluci v akci, Herbář a dalších), propagační materiály a také možnost účasti na 15 ochutnávkách v kraji. Výrobce se jich může účastnit sám, ale pokud na to nemá kapacitu nebo vybavení, zajistí mu to Úhlava, která od něj oceněné potraviny odkoupí.*