Někteří polští chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Jatka mají o maso zájem, neboť výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk. Informovala o tom o uplynulém víkendu polská televize TVN24, jejíž investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. Český ministr zemědělství Miroslav Toman o problému jednal se svým polským protějškem, hovězí maso z Polska je podle něj důsledněji kontrolováno.
Reportér, který se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska, se podílel na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka. O jejich maso je mezi majiteli jatek zájem, neboť zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých. Polsko patří k hlavním evropským exportérům hovězího a část masa putuje i do České republiky. Ministr Toman dnes v Bruselu jednal s polským kolegou Krzysztofem Ardanowským, kterého požádal o oficiální informace. Na jejich základě přijme jeho úřad nutná opatření. Rovněž Státní veterinární správa (SVS) se obrátila na polské orgány s žádostí o informaci, zdali závadné maso mohlo zamířit do České republiky. Na odpověď dosud čeká.*