V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku odborníci hodnotili 42 mléčných výrobků mlékáren z Vysočiny a jejího okolí. Odborná soutěž se tradičně koná před přehlídkou Mlékárenský den, již bude město letos hostit v sobotu 8. září. Zúčastní se 19 mlékáren. Soutěžní kategorie vyhrály Polabské mlékárny Poděbrady, Moravia Lacto z Jihlavy a místní mlékárna Savencia Fromage. Výsledky poskytla radnice.
Hodnotitelé si všímali chuti, vzhledu a konzistence, obalu a inovativnosti mléčných pochoutek. "Jednotlivá kritéria mají svoji váhu, největší váhu má chuť a vůně," řekl novinářům předseda pětičlenné komise Jiří Štětina z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Výrobky podle něj byly dobré a soutěž velmi těsná. "Musím říci, že značný podíl tvoří farmářské výrobky, což rádi vidíme," uvedl. Mlékárna Moravia Lacto vyhrála dvě ze čtyř soutěžních kategorií. Mezi čerstvými a tvarohovými sýry a pomazánkami dostal nejvíc bodů její tavený máslový sýr a v kategorii přírodních zrajících sýrů jihlavský Archivní Herold. Polabské mlékárny vyhrály kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků se svým dipem z řeckého jogurtu, který podle firmy může sloužit jako náhrada dresinku. Kokosová tyčinka Pribináček mlékárny Savencia dostala nejlepší hodnocení mezi mléčnými specialitami.
Mlékárenský den s ochutnávkou pro veřejnost bude v Přibyslavi 27. rokem. Své výrobky představí 19 mlékáren, vedle velkých firem i faremní mlékárny zpracovávající kozí a ovčí mléko. Loni se přehlídky zúčastnilo 21 výrobců, kteří do odborné soutěže přihlásili 56 mléčných novinek nebo inovovaných výrobků.*