19.12.2007 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V reformě vína už není zákaz doslazování

Z návrhu reformy evropského trhu s vínem zmizel zákaz doslazování vína řepným cukrem. Zákaz se nelíbil některým severněji položeným zemím s chladnějším klimatem, včetně České republiky. V těchto oblastech má totiž víno nižší cukernatost, což znamená i nižší kvalitu. Proto se doslazují cukrem. Evropská komise původně navrhovala, aby se místo doslazovalo vinným moštem. Podle českých politiků a vinařů by to ale zřejmě znamenalo zdražení výroby vína, protože vinný mošt je bez dotací dražší než cukr. Navíc se vinný mošt v Česku ani nevyrábí a bylo by nutné jej dovážet, což by zase znamenalo řešit otázku původu vína.

Odstranění zákazu o doslazování vína cukrem z návrhu je kompromisem členských států, aby se zvýšila konkurenceschopnost v soutěži s víny z Jižní Ameriky, Spojených států a Austrálie. Evropská unie si je vědoma, že stoupá dovoz vín z jiných částí světa, zatímco spotřeba vín vyrobených v unii klesá.
Reforma vína má sloužit k tomu, aby nevznikaly přebytky vína v unii. Likvidace nadbytků stojí unii každý rok až půl miliardy eur, což je v přepočtu asi 13 miliard korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down