V rozinkách od slovenského výrobce Encinger, jejichž vzorek odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Penny marketu, byl více než třikrát překročený limit ochratoxinu. Jedná se o látku škodlivou pro lidské zdraví, kterou produkují plísně. Inspekce nařídila prodejci okamžitě stáhnout danou šarži z prodeje a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Jedná se o půlkilové balení rozinek značky Ensa s minimální trvanlivostí do 31. července 2017. Ochratoxinu v nich bylo 32,84 mikrogramu na kilogram, povolený limit je deset mikrogramů.
Inspektoři nařídili Penny marketu provést na vlastní náklady laboratorní analýzu u dalších tří šarží téže potraviny.
Podle Kopřivy se inspekce v předvánočním čase věnuje intenzivněji kontrolám sortimentu sušeného a kandovaného ovoce, které se přidává do cukroví či vánočního pečiva a dezertů.*