V rozinkách ze Slovenska bylo trojnásobně více ochratoxinu

V rozinkách od slovenského výrobce Encinger, jejichž vzorek odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Penny marketu, byl více než třikrát překročený limit ochratoxinu. Jedná se o látku škodlivou pro lidské zdraví, kterou produkují plísně. Inspekce nařídila prodejci okamžitě stáhnout danou šarži z prodeje a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jedná se o půlkilové balení rozinek značky Ensa s minimální trvanlivostí do 31. července 2017. Ochratoxinu v nich bylo 32,84 mikrogramu na kilogram, povolený limit je deset mikrogramů.

Inspektoři nařídili Penny marketu provést na vlastní náklady laboratorní analýzu u dalších tří šarží téže potraviny.

Podle Kopřivy se inspekce v předvánočním čase věnuje intenzivněji kontrolám sortimentu sušeného a kandovaného ovoce, které se přidává do cukroví či vánočního pečiva a dezertů.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down