V soutěži přibyslavského Mlékárenského dne bodovaly i faremní mlékárny

V odborné soutěži, která je součástí Mlékárenského dne v Přibyslavi, letos vedle velkých zpracovatelů mléka bodovaly faremní mlékárny. Jubilejní 30. přehlídky mléčných výrobků se v sobotu zúčastní 23 mlékáren z Vysočiny a dalších krajů. Do soutěže přihlásily 69 výrobků, zatím nejvyšší počet. Výsledky odborného hodnocení už radnice zveřejnila na webu.

Pochoutky byly hodnocené ve čtyřech kategoriích. Nejvíc bodů dostaly výrobky Polabských mlékáren z Poděbrad, Dvorského statku Olešenka, Farmy Bezděkov a mlékárny Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, která má závod v Hesově u Přibyslavi. Lidé mohou soutěžní sýry, dezerty, pomazánky nebo mléčné nápoje ochutnat během sobotní přehlídky, svým hlasem mohou rozhodnout diváckou soutěž o nejlepší expozici mléčných výrobků.
Odborná komise vedená Jiřím Štětinou z Vysoké školy chemicko-technologické posuzovala chuť a vůni mléčných výrobků, jejich vzhled a konzistenci, obal a inovativnost. Kvůli vysokému počtu vzorků se hodnotitelé rozdělili na dva tříčlenné týmy, řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád.
Dvorský statek z Olešenky u Přibyslavi vyhrál s čerstvým kozím sýrem ochuceným provensálským kořením nejobsazenější kategorii čerstvých a tvarohových sýrů, tvarohů a pomazánek, v níž bylo hodnoceno 23 výrobků. "Je to díky práci celé rodiny, všichni se do toho snažíme dávat maximum," řekla  sýrařka Věra Dvorská. Farma se stará o 130 koz, z nichž dojí 80. Mlékárnu má od roku 2010.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down