Šumavská Sušice, oblast, kde byla před 150 lety největší koncentrace pivovarů v zemi, obnovila po 65 letech výrobu piva. Rodinný Pivovar U Švelchů, kousek od náměstí, otevřeli dnes tři místní bratři. Motivem bylo to, že lidé chtějí stále více jiné druhy piv než europiva, uvedl spolumajitel František Švelch. Měšťanský pivovar ve městě byl zbourán před padesáti lety.
S maximálním ročním výstavem 2520 hektolitrů patří sušický pivovar k větším minipivovarům v Česku, jichž už je nyní díky boomu tohoto oboru přes 260 a měsíčně vznikají tři až čtyři nové. Švelch řekl, že chtějí expandovat. Hodlají dosáhnout ročního výstavu přes 5700 hektolitrů, což byl průměrný výstav zrušeného pivovaru.
Nabízí pět druhů piva a budou vařit speciály typu IPA. Technologicky zvolili to nejlepší, co na trhu je, sdělil Švelch. Podle něj má pivovar třináctičlennou správní radu po vzoru Postřižin. Je tam otec, bratři, kamarádi, lékař, hajný a porybný, uvedl.
První rok bude pivovar prodávat pivo jen v pivovarské restauraci. Cena desetistupňového piva je 25 korun za půllitr a dvanáctka přijde na 30 korun. Ceny jsou srovnatelné s místními restauracemi. Pivovar se ale s nimi nechce srovnávat, neboť prý dělají rukodělné pivo, nákladnější, než dělá velký pivovar, ale také je pivo daleko kvalitnější než sériová. Navíc, zdejší voda je měkká a velmi kvalitní, uvedl stavitel pivovaru a stvořitel chutě piva Josef Krýsl. Pivovar, který používá historický znak města, bude prodávat pivo i v lahvích a soudcích.
Sušický měšťanský pivovar byl založen v roce 1571 a do roku 1948 byl ve vlastnictví právovárečného měšťanstva. V lednu 1949 byl pivovar zrušen a v 1964 zbourán.