Varování, že masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu, neznamená, že by lidé měli přestat jíst maso úplně. V reakci na vlnu emocí z celého světa včetně České republiky to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO), která tento týden zprávu o rakovině vydala. Výsledky studie se ale prý potvrdila správnost doporučení z roku 2002, aby lidé kvůli snížení rizika vzniku rakoviny konzumaci zpracovaného masa omezili.
Zpráva Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, vyvolala zděšení i pobouření takřka po celém světě. Zařadila totiž oblíbené uzeniny, jako je šunka, slanina či párky, na seznam prokázaných karcinogenů, kde figuruje například i tabák a azbest. Rakovinu podle zprávy IARC navíc "pravděpodobně" způsobuje i nezpracované červené maso.
"Nejnovější zpráva IARC nevyzývá lidi, aby přestali jíst zpracované maso, dává ale najevo, že omezení jeho konzumace může snížit riziko rakoviny trávicího traktu," stojí ve čtvrtečním vyjádření WHO. Diskutovaná zpráva prý jen potvrdila výživová doporučení WHO z roku 2002, podle nichž by lidé měli snížit konzumaci masných výrobků, aby "snížili riziko rakoviny".
Proti výsledkům zprávy se ostře ohradili především výrobci masných výrobků, ale i někteří politici. Ne všichni ale WHO kritizovali. Například bolivijské ministerstvo zdravotnictví ji přivítalo a vyzvalo obyvatele planety, aby červené maso ve svém jídelníčku nahradili masem z lam, které má nízký obsah tuků a vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.*