Ve Francii loni stoupla spotřeba masa, ale klesl jeho prodej v syrovém stavu

Ve Francii loni druhým rokem stoupla spotřeba masa, v průměru o 0,8 procenta. Naopak se ale snížil objem masa prodaného v syrovém stavu. Francouzi si ho stále raději dávají už připravené, nejčastěji v restauracích. Průměrná spotřeba masa na obyvatele v loňském roce dosáhla 85,2 kilogramu, což je zhruba stejně jako v České republice. Nejnovější údaje zveřejnil zemědělský statistický úřad Agreste.

Třetinu z celkového nárůstu spotřeby masa je možné přičíst přirozenému růstu počtu obyvatel, dvě třetiny jdou pak na vrub většímu apetitu lidí. Po více než dvou letech pandemie covidu-19, kdy lidé nemohli chodit do restaurací a maso si připravovali téměř výhradně doma, se trend opět obrací a Francouzi se vracejí ke konzumaci masa mimo domov, napsal deník Le Figaro.

Spotřeba masa

V řeznictvích se nejvíce zvýšil zájem o vepřové, jehož prodej vzrostl o 1,6 procenta. Poptávka po hovězím stoupla o procento, ale roky 2020 a 2021 zaznamenaly nejnižší poptávku po hovězím za posledních 20 let, uvádí Agreste. Zájem o drůbež klesl o 0,4 procenta, zejména kvůli dopadům ptačí chřipky na chov krůt a kačen.

Vliv počasí

Kuřecí maso loni ve Francii poprvé v celkovém objemu spotřeby předčilo hovězí, oba druhy tvoří kolem 26 procent prodaných objemů. Poptávka je tak vysoká, že se polovina kuřecího do Francie dováží, nejčastěji z Belgie a z Polska. Na prvním místě je nadále vepřové s 37,6 procenta. Slunečné počasí loni také přispělo zhruba k pětiprocentnímu růstu prodejů klobásek a špízů na gril.*

maso na grilu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down