Ve vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku dnes začal sběr hroznů. Jsou pěkné a mají vysoký obsah cukru, víno by mohlo být kvalitní. Uvedl to majitel vinařství Lubomír Lampíř. Části vinohradů, které jsou jediné na vysočině, uškodily jarní mrazíky. Na zbývajících keřích se ale zase hroznů urodilo více a díky tomu produkce vinařství zřejmě neklesne.
Lampíř se domnívá, že úroda bude stejná, že vyrobí zase asi 20 000 litrů vína. Doplnil, že hrozny jsou na vynikající úrovni – suché, čisté a s vysokou cukernatostí. Ne vždy, když je horký rok, je tak kvalitní víno.
Pracovníci vyšli do vinohradu brzy po ránu, dokud bylo chladno. Sklízeli hrozny z keřů odrůd Solaris a Irsay Oliver, které jsou na Sádku nejranější. Hrozny měly cukernatost kolem 20 stupňů, což je podle Lampíře pro toto období a oblast velmi dobré. Hrozny se zpracovávají ve sklepech vinařství. Zčásti možná bude burčák, zčásti mladé víno. To se ještě rozhodne, uvedl Lampíř.
Vinohrady pod hradem Sádek patří k nejvýše položeným na Moravě. Na šesti hektarech půdy plodí okolo 30 000 keřů vinné révy. Mráz ublížil nejvíce hektaru vinohradu v horší poloze v rovině, méně škodil na svazích. Vinohradu nesvědčí ani sucho. Hrozny se podle majitele vinařství kupodivu nalily díky dešťům, které přišly před 14 dny. Pozoruje, že mnohé keře strádají.
Vinohrady založil Lampíř s rodinou přibližně před 30 lety v místě původních panských vinic. Rozkládají se v nadmořské výšce od 420 do 480 metrů. Včetně pokusných pozemků a naučné vinařské stezky tam roste 110 odrůd révy vinné. Nosných odrůd na výrobu vína je deset.*