08.03.2016 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proti depresi doporučují ovoce a zeleninu

Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny je pravděpodobně spojena s pocitem větší spokojenosti se sebou samým a s nižším nebezpečím vzniku deprese i demence. Je známo, že konzumace nejméně pěti porcí ovoce a zeleniny denně pomáhá v boji proti různým chorobám, ale jen málo studií se dosud zabývalo souvislostmi mezi výživou, pocitem spokojenosti a dobrým dušením zdravím.

Abychom se dobře cítili a byli duševně v pohodě, nestačí sníst denně oněch pět porcí ovoce a zeleniny, jak se doporučuje, ale spíše sedm až osm, přičemž jednou porcí se rozumí 80 gramů. Britští vědci z Warwické univerzity při svém výzkumu sledovali téměř 80 tisíc náhodně vybraných osob. Pokud jde o pocit spokojenosti a duševního zdraví, vyšel najevo silný vztah mezi množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny, a to nezávisle na dalších okolnostech, ať už demografických, sociálních anebo ekonomických. "Statistický efekt ovoce a zeleniny byl překvapením," uvádí jedna z autorů studie, profesorka Sarah Stewardová-Brownová. "Vědci zabývající se zkoumáním spokojenosti berou jen velmi málo v úvahu, jak se pacient stravuje," dodává. Podle Pascala Barbergera-Gateaua z francouzského výzkumného ústavu Inserm 897 již četné studie epidemiologie výživy a stravovacích návyků ukázaly, že konzumace zvýšených dávek ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem vzniku demence u starých lidí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down