Vědci mají novou metodu pro odstranění škodlivých látek z čistírenských kalů
Vědci zjistili, že tepelná úprava, takzvaná pyrolýza, dokáže většinu škodlivých látek z čistírenských kalů odstranit až stoprocentně, což je mnohem účinnější než kompostování. Čistírenské kaly, které se používají jako hnojivo v zemědělství, mohou být kvůli obsahu léčiv, pesticidů, kovů a dalších látek nebezpečné pro životní prostředí. Uvedla to Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze v tiskové zprávě.
Výzkumníci se zaměřili na znečišťující látky v kalech, půdě a plodinách
Výzkumný tým Martiny Vítkové a Michaela Komárka se zaměřil na sledování koncentrací znečišťujících látek v kalech, půdě a plodinách. Porovnávali účinnost pyrolýzy a kompostování při odstraňování těchto látek. Zjistili, že pyrolýza odstraní 99,9 procenta znečišťujících látek, zatímco kompostování jen 65 procent. Výzkum ale zdůrazňuje důležitost pH půdy, protože v kyselých a zásaditých půdách se mohou rizikové kovy uvolňovat. Výzkum také ukázal, že zbytky některých léčiv a antibakteriálních látek zůstávají v půdě i rok po aplikaci kalu. V pěstované pšenici se našly i další léčiva, ale podle vědců v neškodných koncentracích. Přesto mohou mít upravené kaly pozitivní vliv na půdní mikroorganismy. Česká republika má, stejně jako ostatní státy EU, limity pro kovy a další nebezpečné látky v čistírenských kalech. Tyto limity ale nezohledňují, jak snadno se mohou látky z kalů uvolňovat do půdy, což je klíčové pro posouzení jejich rizikovosti, uvádí tisková zpráva. Vědci doporučují pyrolýzu jako nejúčinnější metodu úpravy kalů, i když je dražší a méně dostupná. Výběr technologie by měl záviset na složení kalů a potřebách konkrétní oblasti. Výsledky výzkumu by podle tiskové zprávy mohly pomoci provozovatelům čistíren a kompostáren, investorům i státním úřadům při rozhodování o nakládání s kaly a úpravě legislativy. Výzkum je financován Národní agenturou pro zemědělský výzkum (NAZV). ČZU je čtvrtou až pátou největší univerzitou v Česku. Ve svých oborech nabízí propojení technologie, vědy a výzkumu v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí a techniky, ekonomie a managementu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!