Vědci objevili technologii na krmení plůdku candáta v umělých odchovech

Vědci z Jihočeské univerzity a třeboňského mikrobiologického ústavu akademie věd objevili novou technologii na krmení plůdku candáta v umělých odchovech. Larvy tohoto dravce lze podle nich živit vířníkem, jenž dostává potravu z řas. Zvýší se tím procento úspěšnosti přežití candáta v raném vývoji. Uvedl to Richard Lhotský z třeboňského mikrobiologického ústavu.

V současnosti larvy candáta dostávají v umělých odchovech jako potravu žábronožkou solnou. „Tento korýš je ale pro drobný plůdek příliš velký a rybky jej přijímají, až když mají větší ústní otvor. Do té doby jim musí vystačit zásoby ze žloutkového váčku, či si najít jinou potravu, což způsobuje velice nízké přežití larev. Jde o zhruba 20 procent. Tím, že při odchovu využíváme výrazně menší vířníky, dosahujeme dvou- až třínásobně vyššího procenta přežití. Jakmile pak larvy odrostou, můžou přejít na větší potravu,"“ uvedl Carlos Yanes-Roca z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
Objevený potravní řetězec podle vědců pozitivně ovlivňuje i vývoj malých candátů. Vířníci krmeni řasou totiž přinášejí larvám candátů lepší rozvoj mozku a odolnost vůči stresu. Klíčovou roli hrají nenasycené mastné kyseliny, které produkují mikrořasy. Produkce těchto látek je však pro mikrořasy metabolicky náročná, což výrazně zvyšuje jejich cenu. "Analýzy však ukázaly, že není důležité mít k dispozici drahou řasu, ale takovou která obsahuje velké množství esenciální, základní, polynenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové. Metabolismus ryb se už postará o to, aby byla správně využita. A právě takovou řasu máme k dispozici ve vlastních sbírkách. Navíc má i nutričně vyvážené složení,“ uvedla Karolína Ranglová z mikrobiologického ústavu Centra Algatech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down