Vepřové maso zdraží, říkají chovatelé i zpracovatelé masa

Cena vepřového masa na evropském trhu stoupá, od poloviny března do současnosti u jatečně zpracovaných prasat zhruba o pětinu, u jednotlivých samostatně obchodovaných částí i o 40 procent. Uvedl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. V následujících měsících vepřové zdraží i v obchodech, možná až o pětinu, dodal.

Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala za zdražením stojí větší prodeje masa do Číny, kde chovy decimuje africký mor prasat, ale také to, že zpracovatelé v minulosti nezlevňovali, když byla prasata vykupovaná za ceny nižší, než byly náklady. Chovatelé tak zavírali chovy a nyní prasata nemají, cena proto roste. Od začátku tisíciletí klesly podle údajů Českého statistického úřadu počty v dubnu chovaných prasat ze skoro 3,7 milionu na loňských 1,56 milionu.
Čeští spotřebitelé podle Katiny mohli zaznamenat zdražování zatím jenom omezeně, maloobchod nyní doprodává maso za dříve dohodnuté ceny. "Velmi podobně tomu je i v případě masných výrobků, jejichž prodejní ceny obvykle reagují na cenu masa ještě s větší časovou prodlevou," dodal. "V případě masných výrobků se zdražení na pultech zřejmě odehraje z menší části již v dubnu, ale výraznější nárůst spotřebitelských cen se projeví až v květnu a červnu," uvedl svaz.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down