V loňském roce zkontrolovali veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) celkem 6535 zařízení stravovacích služeb a při těchto kontrolách zjistili 1867 závad, což představuje odhalené pochybení v 9,3 procenta kontrol. Je to o pět procentních bodů méně než v roce předešlém, kdy inspektoři našli závady při 14,3 procenta kontrol. Nejčastější nedostatky byly zaznamenány u sledovanosti potravin a u jejich označování. Uvádí se to v nedávno zveřejněné výroční zprávě SVS za loňský rok.
Závady týkající se sledovatelnosti potravin, tvořily 21,2 procenta všech zjištění, chybné označování potravin zaregistrovali inspektoři v 16,9 procenta případů, prošlá data použitelnosti ve 14,9 procenta a špatné skladování surovin a potravin tvořilo 7,1 procenta zjištěných závad. Novou agendou SVS se v roce 2016 stala kontrola subjektů podnikajících v režimu EKO-BIO, tedy podniků, které produkují potraviny v biokvalitě s označením BIO. Při těchto kontrolách byla nalezena závažná pochybení pouze u jednoho producenta, přitom veterináři provedli v loňském roce celkem 90 takto zaměřených kontrol.
Výroční zpráva uvádí, že SVS dozoruje přes šest tisíc podniků disponujících více než 10 500 provozovnami, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují. Jde například o jatka, maso zpracující závody, mlékárny, zpracovny vajec, medu atd. Od roku 2015 k těmto provozům přibyly i provozovny stravovacích služeb, v nichž veterináři sledují manipulaci s živočišnými produkty.*