Více než dvě třetiny provozovatelů automatů na teplé nápoje klamou zákazníky, přičemž nejzávažnějším porušením předpisů je klamavé označení některých nápojů. Zjistila to při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce. O jejích zjištěních informoval v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.
Nejčastěji byl problém u čokolády, která neobsahovala suroviny, které v ní podle zákona musí být. K přípravě nápoje, který se jmenuje čokoláda, se musí použít směs, která obsahuje aspoň 25 procent kakaového prášku. Přitom u 34 ze 47 kontrolovaných osob inspektoři zjistili používání směsí s nižším obsahem kakaa, sdělil Kopřiva. Ve většině případů to bylo šest až 15 procent.
Podobné problémy byly i u nápojů, u nichž bylo v názvu "mléko" či "s mlékem". Místo toho se ve většině případů použila instantní náhrada s mléčnými bílkovinami nebo laktózou. „Více než dvě třetiny kontrolovaných osob tak porušily právní předpisy tím, že poskytovaly o nápojích zavádějící informace. Kakaový prášek a mléko přitom patří k základním a nákladným složkám těchto nápojů,“ uvedl Kopřiva.
Inspekce prověřovala i vyznačení alergenů, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání vhodných materiálů. Šest provozovatelů nemělo alergeny vyznačené vůbec, u dvanácti to bylo nedostatečné. Ostatní záležitosti byly vyhovující, doplnil Kopřiva.
Inspekce nařídila provozovatelům všechna pochybení napravit a zahájila s nimi správní řízení o uložení sankce. Jelikož výsledky kontroly byly neuspokojivé, bude v nich inspekce nadále pokračovat.*