Více než polovina sýrů a másla na českém trhu je z dovozu

Češi jedí více než polovinu sýrů, tvarohů a másel z dovozu. Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman to řekl na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka a označil to za tragický fakt. Klesá i potravinová soběstačnost ČR u vepřového masa a mrkve.

Mlékárenský dovoz do ČR činil loni 45,6 procenta, což je podle Tomana naprosto nezdravý průměr. "Pokud se nechceme srovnávat se Slovenskem, kde je to 60 procent. Za standard je považováno do třetiny, jak je to v západoevropských státech. Tragický je fakt, že z dovozu konzumujeme 51 procent sýrů a tvarohů a 52,8 procenta másla. O výrazné roli řetězců, které k tomu přispívají, není třeba mluvit," řekl Toman na semináři o perspektivách českého potravinářství. Upozornil také, že se zvyšují dovozy vepřového masa, předloni bylo Česko u vepřového soběstačné ze 45,9 procenta. Rostou dovozy cibule i květáku, soběstačnost ČR u mrkve v roce 2015 činila 44,6 procenta. "Česká jablka, cibule, švestky bychom na pultech hledali velmi obtížně, zase je to nahrazeno dovozem z Polska a Itálie," řekl Toman, který budoucnost potravinářství nevnímá optimisticky.

Podle něj je třeba vymezit se proti dovozům "potravin pochybné kvality". Připomněl rovněž, že v exportu se dosud nenašla odpovídající náhrada za výpadek vývozů do Ruska.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down