Vinaři mají problém se sháněním sezonních pracovníků, chybí traktoristé
Vinaři v České republice mají vážné potíže se sháněním sezonních pracovníků. Největší problém je sehnat kvalifikované traktoristy pro práci ve vinohradu. V průzkumu mezi svými členy to zjistila Vinařská unie ČR, která sdružuje největší vinařské firmy v Česku.
Větší vinařské podniky potřebují sezónní pracovníky
Podle výsledků průzkumu potřebují všechny oslovené vinařské podniky patřící mezi největší producenty mezi 20 a 50 sezonními pracovníky, aby zvládly práce ve vinicích. "Situace je vážná a ohrožuje celé odvětví i do budoucna. Investujeme do technologií a zlepšení pracovních podmínek, přesto kvalifikovaní pracovníci chybí. Extrémně těžko hledáme traktoristy, jelikož obsluha traktoru ve vinici je mnohem náročnější a komplikovanější než v běžné polní výrobě. Chybí ale i pracovníci na zelené práce, na řez i odborní vinohradníci," uvedl prezident unie Ondřej Beránek. Firmy lákají pracovníky na různé benefity od příspěvků na dopravu, ubytování, školení i možnosti profesního rozvoje. Lidé ale stále chybí. "Situaci řešíme sdílením pracovníků, kdy si traktoristu musíme půjčovat mezi našimi vinařstvími. Oslovovali jsme traktoristy z jiných oborů, ale těm chybí kvalifikace pro obsluhu vinařských strojů,“ uvedl vinohradnický ředitel společnosti Bohemia Sekt Libor Výleta. Ještě před sklizní je ve vinohradu třeba vykonávat řadu takzvaných zelených prací, nápor některá vinařství řeší přesunutím pracovníků z jiných pozic. "Pracovníky ze sklepa a lahvovny jsme dočasně přesunuli na práci ve vinohradech. Kvůli extrémnímu počasí a tlaku na zelené práce to bylo nouzové řešení, které je ovšem ekonomicky velmi nevýhodné," doplnil ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda. Nedostatek lidí se ale netýká jen sezonních pracovníků, chybí i kvalifikovaní stálí zaměstnanci, kteří často obor opouštějí. "Vinařský obor je sám o sobě výzva v podobě dennodenní dřiny, ale aktuální nejistoty oboru rozhodování ve smyslu zůstat, či nezůstat ještě přidávají na váze. Máme zkušenost z posledního roku dvou, že dojde-li k zániku či uzavření konkrétního vinařství, lidé z kvalifikovaných pozic si jdou hledat uplatnění mimo obor, protože v tom našem nevidí perspektivu, v lepším případě velká rizika," řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!