Vinaři: Na moravských vinicích zbývá sklidit pětinu hroznů

Hlavní část sklizně hroznů je na většině moravských vinic u konce, v průměru zbývá sklidit okolo 20 procent hroznů. Celková sklizeň by měla být proti dlouhodobému průměru o několik procent vyšší. Hrozny z letošní sklizně mají vysokou cukernatost a mírně vyšší obsah kyselin, které zaručují výraznou aromatičnost. Na tiskové konferenci to řekl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Vinaři se podle něj shodují na tom, že nový ročník vyniká vysokou kvalitou a budou v něm hojně zastoupena výjimečná vína.

Beránek nevyloučil zdražení vína. Jeho cenu podle něj určuje řada faktorů, včetně cen vstupů, jako obalového materiálu, energie či služeb, které rostou enormním tempem. "Troufnu si říct, že to nebudou schopni vinaři v příštím roce absorbovat nebo pokrýt ze svých marží. Můj osobní odhad je, že většina vinařů bude muset zdražit," řekl ČTK.
Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech. Posun zapříčinily chladné jarní měsíce, které zpozdily rašení révy. Moravské vinice tak unikly jarním mrazům, které potrápily Francii i další tradiční vinařské země v Evropě. Tuzemským vinařům přálo počasí v září, které bylo teplotně nadprůměrné, s dostatkem slunečního svitu a minimem srážek.
Vinobraní bylo celý říjen s přesahem do listopadu, kdy se budou sklízet pozdní odrůdy a různé speciality. "Začátkem listopadu bychom rádi skončili. Pak budeme sklízet jen několik vybraných vinic s Ryzlinkem Vlašským a s Pálavou, kde jsme ponechali vína s krásnou ušlechtilou plísní, botrytidou. Přibližně tři hektary vinic necháváme na ledová vína, uvidíme, zda přijde mráz," uvedl ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný.
Podmínky přály nadprůměrné produkci přívlastkových vín. "Již teď se vína jeví velice pozitivně, s výraznou aromatikou a svěžestí, mnoho vín bude mimořádné kvality," řekl výrobní ředitel společnosti Bohemia Sekt František Drahonský.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down