Vinaři v Kuksu na Trutnovsku, kde je první registrovaný vinohrad v Královéhradeckém kraji, si letošní úrodu pochvalují. Kvalita hroznů je výborná, výnos průměrný. Sklidili asi 1,5 tuny hroznů, z nichž vylisovali asi 800 litrů moštu. Veškerá úroda i letos půjde na výrobu šumivého vína metodou druhotného kvašení v lahvi, tedy tradiční šampaňskou metodou. Uvedl to ředitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský. Kutnohorskému vinařství vinice v Kuksu patří.
Jedna z nejsevernějších vinic v Česku v Kuksu podle Rudolfského již několik let produkuje hrozny v ideální kvalitě pro výrobu šumivých vín. "Letošní ročník byl z hlediska chorob dobrý, nebylo tolik dešťových srážek. Tlak plísní nebyl tak výrazný, hrozny byly ve velmi dobrém stavu. Při dozrávání hroznů nás trochu potrápily ataky špačků, ale i tak nešlo o nic dramatického. Sbírali jsme 12. září, cukernatost byla 17 stupňů. Na šumivá vína se sbírají hrozny při vyšším obsahu kyselin a nižším obsahu cukru z důvodu toho, že při druhotném kvašení v lahvi se ještě alkohol zvedne," řekl Rudolfský.
Podle ředitele se kvůli klimatické změně v kukské vinici v posledních letech znatelně zlepšují podmínky pro pěstování vína. "Poslední roky jsou na kukské vinici opravdu výjimečné, možná v blízké budoucnosti se dočkáme, že tam budeme dělat i skvělá červená vína," podotkl Rudolfský.
Preferují šumivá vína
Kutnohorští vinaři vyrábějí šumivé víno od roku 2012, především z hroznů z kukské vinice, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování burgundských odrůd. Podle nich jsou šumivá vína z Kuksu charakteristická svojí mineralitou, slaností v dochuti a svěžím citrusovým aroma a jejich kvalitu potvrzují umístění na soutěžích. "V Kuksu tichá vína neděláme, protože se nám tam velice osvědčila právě šumivá vína. Před dvěma lety bylo šumivé víno z Kuksu nejlepším šumivým vínem vinařské oblasti Čechy," uvedl Rudolfský.
Vinaři v Kuksu hospodaří na vinici v labském údolí na strmé jižní stráni od roku 2005. Na opukovém podloží jsou vysazené keře tradičních burgundských odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a také zapomenuté odrůdy Tramínu bílého nazývaného Brynč. V současnosti mají ve vinohradu 3500 sazenic, převažují bílé odrůdy. O keře vinaři v Kuksu pečují archaickým způsobem, takzvaně na hlavu, to znamená, že se vinná réva vyvazuje k jedinému kůlu a pne se do výšky.*