Vinaři z Kurdějova na Břeclavsku založili vlastní systém hodnocení kvality

Mladá vína letošního ročníku požehnal 29. prosince kněz Zbigniew Czendlik v Kurdějově na Břeclavsku. Jde o první oficiální ročník Apelace Kurdějov, což je pyramidový systém hodnocení kvality vín na základě románského klasifikačního systému. Je obvyklý například ve Francii nebo Itálii, v Česku jej dosud žádná vinařská obec nepoužívá. Členy spolku Apelace Kurdějov je zatím 16 místních vinařů, řekl  jeden ze zakladatelů spolku Roman Jevický.

Zakladatelé spolku Apelace Kurdějov se spojili s Asociací sommeliérů ČR, která zajišťuje pravidelné hodnocení vín. "V Česku je zatím jen standard VOC, tedy víno originální certifikace. Jeho pravidla se nám ale nelíbí. Přišli jsme tedy se systémem, který je kopií burgundského apelačního systému," uvedl Jevický.

Apelace Kurdějov má čtyři stupně

Apelace Kurdějov má čtyři stupně. Společné mají to, že hrozny musí pocházet z kurdějovského katastru, v případě nejnižší úrovně Made in Kurdějov i z přilehlých katastrů. Tři nejvyšší kategorie také nesmí obsahovat víc zbytkového cukru než čtyři gramy, musí tedy jít o vína suchá. V případě nejvyšší kategorie Grand musí víno získat třikrát hodnocení 96 až 100 bodů, u kategorie Premier je to 90-95 bodů a u kategorie village 85 až 89 bodů. Hodnocení zajišťuje dvakrát ročně nezávislá komise nejméně pěti odborníků pod dohledem Asociace sommeliérů. Stupnici tří úrovní doplňuje Made in Kurdějov, kde jsou na víno kladeny nejnižší nároky. Stačí, když víno získá 82 bodů a kromě suchých vín do ní lze zařadit i vína polosuchá, polosladká i sladká. "Tato kategorie by měla být dostupná i pro malovinaře, proto sem mohou spadat i vína z hroznů z přilehlých katastrů. Podmínkou ale je, aby bylo víno vyrobené v Kurdějově a aby vinař vinici obdělával," uvedl Jevický.

Kurdějov má jako vinařská obec velmi neobvyklou minulost. Ač tradice pěstování révy sahá do 13. století, od konce druhé světové války do roku 2006 se tam víno nepěstovalo. "Před válkou bylo obyvatelstvo ze 100 procent německé a po odsunu na konci války tak byla obec úplně opuštěná. Vinařství tu na 50 let usnulo. Až v roce 2006 přišel Tomáš Teplý, zakladatel vinařství Václav, a zasloužil se o obnovu pěstování vína v Kurdějově," doplnil Jevický. K rozvoji vinohradnictví a výroby vína v Kurdějově má pomoci právě i nová Apelace Kurdějov, kterou si nechal spolek registrovat jako ochrannou známku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down