Výčepní z Prahy Jan Kropáč se dnes v Plzni stal prvním vítězem národního finále soutěže v čepování plzeňského piva Gambrinus Mistr výčepní 2014. Soutěž zatím asi osm let organizoval na národní i mezinárodní úrovni plzeňský pivovar pro svou vlajkovou značku Pilsner Urquell, nyní se pořádá národní kolo i v čepování a péči o Gambrinus. Cílem soutěží, jejichž úroveň podle Vladimíra Juriny z plzeňského pivovaru každoročně roste, je ještě víc povznést gastronomii a úroveň čepování a podávání piva.
Osmi regionálních kol soutěže v čepování piva Gambrinus se zúčastnilo několik stovek výčepních z celé země, na finálové klání do Plzně přijelo 24 nejlepších soutěžících, včetně jedné ženy. Nejzkušenější výčepní čepoval pivo už 29 let, nejmladšímu účastníkovi bylo 19 let. Všichni finalisté absolvovali písemný a senzorický test a praktickou zkoušku.
Nutná podmínka pro úspěch v soutěži, ale nedostatečná, jsou šikovné ruce výčepního, aby pivo načepoval tak, jak má. Musí znát něco o pivovaru, o pivu, o hospodě, něco z historie pivovarnictví, popsal nároky na soutěžící obchodní sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. Ve finále se dnes soutěžilo v čepování nepasterovaného piva a prémiové dvanáctky Gambrinus. Jak řekl sládek, preferují, aby premium byl načepovaný nadvakrát, nejdřív se nechá zhoustnout pěna. Naopak u nepasterovaného chtějí, aby pivo bylo nejsvěžejší, takže tam se musí načepovat na hladinku najednou, a to je dost kumšt.*