Českomoravský cukrovarnický spolek (ČMCS) předpokládá, že letošní výnos cukrovky klesl v meziročním srovnání o 1,5 tuny na 45,4 tuny z hektaru. Uvedl to tajemník spolku Karel Duffek s tím, že cukrovary letos zpracují zhruba 2,53 milionu tun cukrovky, což je o 195 tisíc tun méně než loni.
Vzhledem k cukernatosti řepy, která se zvýšila ze 17,28 na 17,5 procenta, a vzhledem ke snížení plochy pěstované cukrovky o 2200 hektarů na 55 700 hektarů je však výnos bílého cukru 6,82 tuny na hektar srovnatelný s loňským rokem. „Důvodem je dobré vegetační období. Poškození pěstované cukrovky vlivem sucha případně škůdci nebo nemocemi se letos ve větší míře nevyskytovalo,“ uvedl Duffek. Podle spolku pěstitelé k dnešnímu dni sklidili zhruba 80 procent ploch cukrovky, z čehož 70 procent je již zpracováno. V letošní kampani je podle Duffka v provozu 13 cukrovarů s průměrným denním zpracováním 3140 tun cukrové řepy, v rozmezí od 1800 do 7000 tun. V zemích Evropské unie je přitom průměrná zpracovatelská kapacita moderního cukrovaru více než dvojnásobná. Během několika příštích let by se tedy, jak uvedl Duffek, měl počet cukrovarů v ČR snížit nejméně na polovinu.
Minimální cenu cukrovky stanovilo letos ministerstvo financí na 948 Kč za tunu při 16procentní cukernatosti, přičemž za vyšší cukernatost dostane pěstitel příplatky, za nižší srážky. MF zároveň stanovilo minimální cenu bílého cukru na 16 650 korun za tunu a maximální cenu na 16 950 Kč. Spotřebitelská cena cukru se od loňského října do letošního září pohybovala od 19,72 do 21,64 korun za kilogram. Spotřeba cukru se v ČR dlouhodobě pohybuje kolem 39 kilogramů na osobu a rok, přičemž polovinu spotřebují domácnosti přímo a druhou zpracuje průmyslová výroba. Ve srovnání s Evropskou unií je česká spotřeba cukru o dva kilogramy na osobu vyšší.