Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí vzrostla o 5,1 procenta a pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012. Za letošním růstem stojí zvýšení výroby vepřového masa, naopak produkce hovězího klesla. V celé ČR výroba masa v prvním pololetí proti stejnému loňskému období klesla o jedno procento, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
Celková výroba masa bez započítání drůbežího v hradeckém kraji do konce června dosáhla 12 811 tun. Produkce vepřového vzrostla o 7,9 procenta na 10 100 tun. "Bylo to druhé nejvyšší zvýšení mezi kraji," upozornili statistici. Výroba hovězího klesla o čtyři procenta na 2704 tun. Skopového a kozího masa jatka zpracovala dvě tuny, o třetinu méně než loni do konce června. Hradeckému kraji v prvním pololetí ve výrobě masa patřilo mezi kraji sedmé místo. Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvním pololetí podniky z Jihočeského kraje, které ho dodaly přes 27 tisíc tun. Následovaly masokombináty z Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje.
Za celý loňský rok výroba masa v Královéhradeckém kraji dosáhla nejvyšší úrovně za posledních sedm let. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 23 907 tun masa, meziročně o 1,8 procenta více. Na celostátní produkci masa se kraj podílel zhruba osmi procenty.*