V ČR je dostatek potravin, zpracovatelé mají připravené krizové plány a je zajištěné zásobování, uklidňuje veřejnost ministerstvo zemědělství. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana jsou například pekárenské provozy zajištěné tak, že i v případě problému budou na sobě nezávislé a budou vyrábět jídlo. Lidé si nemusí dělat přehnaně velké zásoby, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. U mnoha potravin není ČR ve výrobě soběstačná, jeden z největších problémů je u vepřového masa. Naopak u hovězího je soběstačná z více než 100 procent.
"Chci všechny naše občany uklidnit, že v žádném případě nehrozí nedostatek potravin v obchodech i v mimořádné situaci, jaká je nyní kvůli epidemii koronaviru," uvedl Toman.
Podobně uklidňuje také prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. "Drtivá většina podniků má navíc zpracován nejen krizový plán, ale i standardy bezpečnosti výroby potravin, které zahrnují i postup řešení v případě výskytu nakažlivé choroby v provozu," sdělila prezidentka. Sice se podle ní v minulosti neuvažovalo o koronaviru, ale postup je obdobný jako u jiných nakažlivých chorob. Ministerstvo bude dostávat od výrobců informace každý den.
"Snad si lidé právě v těchto dnech uvědomí, jak důležité tuzemské zemědělství a výroba potravin je. Jde o strategické sektory, které musíme dostatečně podporovat. V současné chvíli je důležité také zajistit pro tyto sektory i dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek, prioritní přístup ke zdrojů nebo finanční úlevy, například pozdější platbu DPH, aby nebyla výroba potravin jakkoliv ohrožena," uzavřel ministr. Podle Večeřové se současná nařízení vlády můžou dotknout producentů potravin, zvlášť středních a malých, kteří nebudou moci prodávat své výrobky na tržištích. "Nicméně většina těchto akcí začíná v průběhu dubna až května, tak je předčasné dělat závěry, jak moc se jich to dotkne," dodala.
V ČR se mj. denně vyprodukuje více než 2,7 milionu kg pšeničné mouky, 270 tun hovězího masa, zhruba 6,5 milionu vajec nebo více než 8000 tun mléka.
ČR byla podle komoditních karet ministerstva loni soběstačná ve výrobě drůbežího masa ze 67,6 procenta, u vajec z 86,6 procenta, u vepřového masa byla pak 50,7 procenta. Více než ze 100 procent byla soběstačná například u výroby hovězího masa, kde šlo o 123,6 procenta.*