Zemědělské podniky z Olomouckého kraje se zaměřují především na produkci vepřového masa. V loňském roce ho vyrobily od ledna do konce září 20 200 tun, tedy o 8,8 procenta méně než v prvních třech čtvrtletích v roce 2006. V meziročním srovnání klesla i produkce hovězího a telecího masa, která dosáhla 2426 tun, což představuje snížení o deset procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Při srovnávání krajů v produkci masa skončil Olomoucký kraj ve sledovaném období vloni na osmém místě, o rok dříve byl šestý. Podle ředitele olomoucké agrární komory Miloše Porče souvisí pokles výroby vepřového masa s tím, že zemědělci utlumují chovy prasat, protože produkce vepřového je nerentabilní. Výkupní ceny jsou nízké, naopak ceny vstupů, například krmných směsí, vzrostly, vysvětlil Porč.