Po bezmála osmdesáti letech končí výroba ve vinných sklepech v Hukvaldech a provoz stáčírny v Ostravě – Fifejdách. Moravské vinařské závody přestěhovaly svoje vinařské provozy z více míst Moravy do jednoho centra, do zámeckého areálu královského vinařského města Bzenec. Hlavním důvodem je koncentrace provozů z celé Moravy na jedno místo a dostupnost suroviny z vlastních vinic za cílem zvýšení kvality produkce. Výroba jakostních a přívlastkových vín ve špičkových podmínkách bude nyní pokračovat v Bzenci. Uvedla to specialistka marketingu Moravských Vinařských závodů Bzenec Jana Křížková.
Historie podniku v Ostravě v ulici Červeného kříže, v těsné blízkosti Náměstí republiky se datuje od roku 1929, kdy byly v Ostravě otevřeny vinné sklepy bratří Rothů. Celkem nevýznamná produkce několika tisíc litrů vína ročně se během let podstatně zvyšovala. Během druhé světové války se rozvoj podniku zpomalil. V roce 1948 došlo k znárodnění a Moravské vinařské závody patřily postupně několika potravinářským organizacím. V padesátých letech byl podnik administrativně připojen k Slováckým vinařským závodům Bzenec a od roku 1960 k Bratislavským vinařským závodům. Rok 1971 byl důležitým mezníkem v existenci podniku. Byly dobudovány vinné sklepy na Hukvaldech, založené již v roce 1567 olomouckým biskupem Vilémem Prusínovským. Další podstatné změny ve vývoji podniku proběhly až v devadesátých letech. V roce 1991 se podnik osamostatnil a v roce 1993 byl následně privatizován.
,,Vyrábíme špičková vína, o jejichž úrovni svědčí řada mezinárodních ocenění ze světových soutěží (Vinitaly, Decanter, Monde selection Brusel, AWC Viena a jiné). Pokud chceme laťku kvality nejen udržet, ale posouvat stále výš, musíme víno hýčkat ve špičkových podmínkách a zámecký areál v Bzenci to absolutně splňuje,“ říká ředitel Moravských vinařských závodů Bzenec Ing. Bořek Svoboda.
Zatím nejvyšším oceněním Moravských vinařských závodů, Bzenec, s. r. o., byla v loňském roce cena Premio Speciale Vinitaly. Moravské vinařské závody Bzenec se na této prestižní mezinárodní výstavě zařadily mezi jedenáct nejlepších vinařství světa.
,,Závod na Hukvaldech a stáčírna v Ostravě byly donedávna největší a nejdůležitější částí celého uskupení. Pro společnost byl areál základnou, ze které se vše řídilo a kterým procházela největší část výroby po mnoho let. Aby naše, tedy moravská vína byla i nadále konkurenceschopná, musí jít nostalgie stranou. Naopak, do nových podmínek v Bzenci se všichni těšíme. Z Ostravy s námi přechází i několik osvědčených zaměstnanců, takže nájezd výroby v zámeckém areálu v Bzenci proběhne hladce, dodává Ing. Patrik Staško, obchodní ředitel Moravských Vinařských závodů Bzenec.
Areály v Ostravě a na Hukvaldech budou nadále využívány buď formou nájmů, nebo případně přebudovány na základě připravovaných investičních záměrů. V Hukvaldech se uvažuje o výrobě speciálních druhů vína. Prodejna vín na Náměstí republiky v Ostravě zůstane zachována.