Od 13. prosince vstupuje v platnost povinnost pro výrobce informovat na obalu o výživových hodnotách potraviny. Zákazníci se tak nově budou moci o nákupu rozhodovat například podle energetické hodnoty, množství tuků, soli nebo cukru. Informovala o tom tisková mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.
„Ochrana spotřebitelů je pro nás nesmírně důležitá, povinné uvádění výživových údajů je dalším logickým krokem, který zákazníkům pomůže orientovat se při nákupu potravin,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Až doposud bylo uvádění výživových hodnot dobrovolné, od 13. prosince letošního roku bude pro většinu výrobců povinné uvádět sedm údajů, a to energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje budou muset být viditelně uvedeny na obalu v tabulce, v případě nedostatku místa v řadě za sebou, připomněla. Základních sedm povinných údajů mohou výrobci dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Potraviny, které již byly uvedeny na trh nebo byly označeny před 13. prosincem 2016 a tabulku nenesou, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti některých potravin se tak bude možné s potravinami bez tabulky setkat i několik dalších měsíců. Pro některé potraviny povinnost nést výživové hodnoty neplatí, výjimka se vztahuje například na nebalené potraviny, jako jsou pekařské výrobky, pultový prodej krájených masných výrobků, v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem (největší plocha je menší než 25 centimetrů čtverečních), nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta, nezpracované potraviny (například čerstvé maso, ovoce a zelenina), čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.*