Výrobce mléčných produktů přišel o značku Regionální potravina

Mléčná farma Jehnědí přišla o značku Regionální potravina Pardubického kraje. Kontrola Státní veterinární správy potvrdila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Informuje o tom tisková zpráva Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, SZIF ji administruje. Z pravidelných kontrol dozorových orgánů (Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa) u výrobků oceněných značkou kvality Regionální potravina vyplývá, že se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. Pokud dozorová organizace zjistí jakoukoli nesrovnalost, SZIF situaci okamžitě řeší. V případě závažného pochybení značku odebírá a informuje veřejnost. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná. Produkt Kefír firmy Jana Svatošová – Mléčná farma Jehnědí získal značku Regionální potravina Pardubického kraje v roce 2018. Zvítězil v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Kontrola ze strany Státní veterinární správy zjistila závažná porušení zákona na ochranu zvířat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down