Výrobci musí informovat o výživových hodnotách

Výrobci mají od dnešního dne povinnost informovat na obalu o výživových hodnotách potraviny. Uvádět musí energetickou hodnotu, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Dosud bylo uvádění těchto hodnot na obalech dobrovolné.

Údaje musí být viditelně uvedeny na obalu v tabulce, při nedostatku místa v řadě za sebou. Základních sedm povinných údajů mohou výrobci dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Potraviny, které už byly uvedeny na trh nebo byly označeny před dneškem a tabulku nemají, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. "Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti některých potravin se tak bude možné s potravinami bez tabulky setkat i několik dalších měsíců," uvedla mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Pro některé potraviny nová povinnost neplatí. Výjimka se vztahuje například na nebalené potraviny, v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem, nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta, nezpracované potraviny, čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down